Területi elhelyezkedés
Magas-, Kelet-Bakony, Bakonyalja
Magas-, Kelet-Bakony, Bakonyalja
Megtekintés térképen

A természetjárók és kirándulók örömére turistaházzal gazdagodott a Déli-Bakony. Október 16-án avatták fel ünnepélyes keretek között a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. turisztikai fejlesztéssorozata keretében felújított turistaházat.


Teljesen megújult a Herend külterületén álló, egykor a bakonyi tanyavilághoz tartozó, később erdészházként működő, közel 100 éves Hajag turistaház. A Bakony-hegység lankásabb területein, a völgyekben az évszázadok során kiterjedt tanyavilág alakult ki, ahol egészen az ötvenes évekig éltek és gazdálkodtak a tanyákon az emberek. A tanyák államosítása után a családok többsége visszaköltözött a faluba, a tanyák pusztulásnak indultak, nagy többségük már csak nyomokban található meg.

A most átadott, korábban Molnártanyaként ismert, festői környezetben található átépített és felújított ház kényelmes, kulturált szállást biztosít a Bakonyban túrázó családok és bakancsos turisták számára. A bakonyi látnivalók és túraútvonalak, továbbá a VERGA Zrt. által 2014. évben átadott Fekete István tanösvény utolsó állomásának elhelyezkedése miatt kézenfekvő volt, hogy az épület a jövőben turistaházként szolgálja a turistaforgalmat. Az erdei szálláshely kulcsos házként működik és kettő szobával, összesen 10 férőhellyel várja a turistákat.